• Perut Buncit

    Perut Buncit adalah Tanda Awal Penyakit Kronik / Merbahaya

    Perut buncit adalah salah satu petanda awal sakit kronik. Awas, jangan pandang enteng atas masalah perut buncit.     Punca Perut Buncit   Gaya hidup Pola pemakanan yang tidak betul adalah punca utama berlakunya pertambahan ukur lilit perut. Kurang melakukan aktiviti yang mengeluarkan peluh dan pengambilan makanan melebihi jumlah yang diperlukan akan lebihan kalori disimpan sebagai lemak dalam sel-sel lemak. Lemak yang bertimbun-timbun di seluruh tubuh termasuk perut akan meningkat seiring pertambahan berat badan dan gaya hidup tidak sihat.   Usia Secara semulajadi, aktiviti seseorang akan berkurangan seiring dengan pertambahan usianya. Bahkan jisim otot akan turut berkurangan disebabkan aktiviti yang semakin berkurangan. Ini menjurus kepada penambahan berat badan dan ukur…

  • Pengedar Shaklee

    Pengedar Youth Skin Care Kawasan Sungai Petani

    For those yang tinggal di sekitar kawasan Sungai Petani yang cari  skin care youth shaklee boleh direct whatsapp fira ya. Fira merupakan pengedar sah Skin care Youth Shaklee . Sekiranya anda ingin fira menghantar skin care youth shaklee sampai depan rumah pun boleh.   Buat mereka yang tinggal di luar kawasan Sungai Petani juga boleh dapatkan set penjagaan muka ni dari fira kerana fira juga ada membuat pengeposan ke seluruh Malaysia.     Apa Keistimewaan Beli Youth Skin Care dengan fira?   Of course la ada keistimewaannya. Antara keistimewaan jika anda beli skin care youth dengan fira adalah :   FREE COD Fira tidak akan mengenakan sebarang caj peghantaran sekiranya…

  • TIPS - Penjagaan Muka

    Cara Merawat Masalah Kulit Eczema

    Eczema ialah penyakit kulit yang menyebabkan radang,gatal,kering,mengelupas,kemerahan,bersisik, Berkait dengan tindak balas hipersensitif pada bahagian kulit.     Eczema ini berasal daripada perkataan greek iaitu eczein yang membawa maksud to boil. Eczema ini juga kadangkala mempunyai biji air dalam kulit yang menyebabkan kegatalan dan pendarahan seterusnya membawa kepada iritasi ( eczematous dermatitis)  Eczema tidak berjangkit dan kadang-kadang berbeza keadaanya antara orang lain.Sometimes, pesakit eczema juga akan mengalami keradangan, seterusnya menggaru hingga menyebabkan kulit menjadi rapuh dan berkeping-keping (scaly) . Kemudian menjadi luka dan terdedah kepada jangkitan.Sebagai contoh,  jangkitan bakteria, kulat     Perbezaan kulit normal dan eczema      Ciri- ciri Kulit Pesakit Eczema   1) kekurangan lapisan pelindung dimana kurangnya penghasilan lemak dan minyak, gagal…

  • Skin care Youth Shaklee

    Cara Nak Dapatkan Skin Yang Cantik

    Cara nak dapatkan skin yang cantik?   Fira pasti hampir semua kaum wanita kat dunia ni nak dapatkan skin yang cantik kan. Siapa ja yang taknak skin cantik dan sihat kan.  Sudah menjadi fitrah manusia kan cenderung kepada keindahan , ketampanan dan  kecantikan  .   Skin yang sihat dan cantik ditentukan oleh bagaimanakah cara penjagaan kita,skin care yang digunakan atau petua tradisi tok nenek moyang kita yang diamalkan .   Fira berani cakap yang hanya 40%  daripada kita yang hanya menggemar air putih dan mengamalkannya . Selebih tu mereka lebih gemar minum air manis dan berkafein berbanding air putih. Tahukah anda apakah manfaat air putih untuk skin kita?    Manfaat…

  • Penyakit Kencing Tikus

    Leptospirosis Pembunuh Dalam Senyap

    Leptospirosis atau lebih dikenali sebagai penyakit kencing tikus. Ianya merupakan jangkitan kuman kepada manusia dan haiwan disebabkan bakteria jenis spirochetes  iaitu  leptospira.    Jangkitan leptospirosis ini merupakan salah satu jangkitan kuman daripada haiwan kepada manusia dan dalam hal ini selalunya tikus menjadi perumah utama. Spesis leptospira ni juga boleh menjangkiti kebanyakkan haiwan yang lain seperti burung, jenis reptilia, mammal dan beberapa jenis haiwan yang lain. Jarang bagi manusia menjadi pembawa iaitu membawa bakteria tersebut di dalam badannya tanpa mempunyai simptom.       Penyakit kencing tikus ni selalunya berlaku di tempat yang mempunyai kehadiran tikus yang banyak. Tetapi, penyakit ni juga boleh menjangkiti seseorang yang kerap terlibat dengan aktiviti sukan…

  • TIPS - Penjagaan Muka

    Pengedar Vivix Shaklee Ready Stock Kawasan Sungai Petani

    Anda mencari vivix shaklee ? Nak cod terus sampai depan rumah?   Kini, tak perlu risau lagi sebab fira ada buat penghantaran vivix secara percuma buat anda yang tinggal di kawasan sekitar Sungai Petani.   5 Kelebihan Beli Vivix Dengan Fira         1) Berpengalaman   Alahmdulillah, tahun ni cukup 4 tahun fira bergelar  pengedar shaklee sungai petani . Fira dah berpengalaman menghantar vivix dan produk shaklee lain sehingga depan pintu rumah customer.   2. Dapat Panduan dan Cara Makan Yang Betul   Jika anda beli vivix dengan fira, fira akan beri free consultant bagaimana cara consume vivix dengan betul mengikut masalah apa yang anda hadapi. Fira takkan lepas…

  • Tinnitus

    Bahayanya Telinga Berdesing ( Tinnitus)

    Masalah telinga berdesing atau dikenali sebagai tinnitus adalah keadaan dimana bunyi berdesing di dalam telinga. Dimana bunyi tu bukan datang dari luar, tapi bunyi yang datang dari dalam telinga kita sendiri.Walaupun, kadang kadang ianya hanya datang secara sementara tetapi penyakit tinnitus ni merbahaya.   Punca Berlakunya Tinnitus   Pendedahan yang terlalu lama kepada bunyi yang bising dan kuat Ketumbuhan di dalam telinga Gangguan pada saraf pendengaran Kecederaan pada telinga disebabkan oleh kemalangan Jangkitan di dalam telinga Peningkatan umur Tahi telinga tersumbat Kesan sampingan ubat ubatan tertentu seperti aspirin Pertumbuhan tulang telinga yang abnormal Ada gangguan pembuluh darah   Tanda-tanda berlakunya Tinnitus   Pendengaran menjadi kurang Sakit kepala Pening Kepala (…

  • TIPS -Kesihatan

    4 Info Sihat yang Perlu Anda Ambil Tahu

    Terdapat beberapa info tentang kesihatan yang anda perlu tahu tetapi anda tidak tahu. Antaranya :   1) Bau ‘pelik’ dari VAGINA   -Bau yang tidak menyenangkan dari vagina sebenarnya adalah kombinasi dari air peluh,keputihan dan yis/bakteria yang ada pada kawasan tersebut. Jika baunya tidak keterlaluan ,anda tidak perlu risau. Namun, jika keadaan sudah terlalu serius, anda perlu mendapatkan rawatan dari pakar sakit puan. Bau tersebut biasanya berkaitan dengan bau badan sendiri..Ia berbeza -beza mengikut kadar hormon tubuh yang berubah mengikut putaran haid. untuk kebersihan yang lebih baik, anda disarankan untuk menggunakan panty liner. atau boleh juga makan Alfalfa complex  untuk penjagaan dalam kita. Detoks dalaman barulah segala toksin keluar badan…

  • Penyakit Kencing Manis

    Awas Kalau Rasa Dahaga Yang Luar Biasa, Itu Mungkin Tanda Kencing Manis!

    Salah satu tanda anda sudah dijangkiti penyakit kencing manis adalah rasa dahaga yang sangat luar biasa.   Sejarah Penyakit Kencing Manis   Penyakit kencing manis telah diketahui semenjak tamadun purba lagi dan telah direkodkan oleh tamadun Mesir, India, Cina, dan Yunani (Greek).   Tanda-tanda penyakit kencing manis, seperti dahaga yang melampau dan kerap kencing, telah digambarkan oleh orang Mesir di atas paprus pada 1550 SM. Pakar perubatan India juga telah membahagikan pengidap kencing manis kepada dua jenis berlainan semenjak abad ke lima lagi.   Nama lain kencing manis ialah  diabetes yang bererti pancur air, dinamakan oleh pakar perubatan Yunani (Greek), Areteus dari Cappadocia semenjak 2,000 tahun dahulu. Perkataan mellitus kemudiannya ditambah oleh Willis bagi menunjukkan terdapat gula dalam air kencing.…

  • TIPS - Penjagaan Muka

    Kelebihan Daftar Jadi Ahli Shaklee

      Kelebihan daftar menjadi ahli shaklee yang perlu korang tahu.   Fira tau ramai yang nak daftar jadi ahli shaklee tapi masih ragu ragu kan? Sebenarnya tak ramai yang tau apa kelebihan jadi ahli. Rugi sangat kalau memang consume supplement shaklee setiap bulan tapi takmau jadi ahli. 7 Faedah & Kelebihan daftar jadi ahli shaklee   1) Boleh beli shaklee online atau beli shaklee di branch dengan menggunakan harga ahli 2) Boleh dapat acces exclusive terus dari pakar nutrisi ( nutritionist shaklee) untuk mendapatkan consultation exclusive tentang cara pemakanan shaklee yang sesuai dengan masalah kesihatan yang dihadapi 3) Dapat maklumat exclusive terus dari shaklee untuk promosi dan free gift setiap…