• Slip Disc

    Simptom dan Peringkat Slipped Disc

    Antara simptom yang biasa akibat slipped disc ni adalah seperti berikut:   Sakit Belakang Yang Menjalar     Individu yang mengalami slipped disc secara umumnya akan datang dengan rasa sakit belakang yang menjalar ke bahagian belakang punggung , peha dan kadangkala betis mereka. Dalam kes yang teruk, mereka mungkin juga kehilangan kekuatan pada otot kaki dan mengalami rasa kebas pada sebelah atau kedua-dua kaki. ini dinamakan sciatica Perasaan sakit sciatica akibat PID ini adalah sakit yang menjalar , seakan elektrik sedang mengalir pada kaki . Ada yang berlaku berterusan, ada yang sekali sekala , ada yang secara tiba tiba menyerang bagai electric shock .   Ia akan merasa lebih sakit…

  • Slip Disc

    Punca Punca Terjadinya Slipped Disc

    Mengikut statistik , masalah sakit belakang amat kerap berlaku . Hampir 70 peratus manusia dewasa akan mengalami sakit belakang pada satu-satu masa kehidupan mereka. Lebih 50 peratus daripada jumlah ini akan sembuh dalam masa seminggu selepas mendapatkan rawatan dan 90 peratus lagi sembuh antara 1 hingga 3 bulan selepas menjalani rawatan. Hanya sebahagian sahaja yang mengalami slipped disk.         Slipped disc ni sebenarnya merujuk kepada bahagian disc atau kusyen pelapik tulang belakang yang beralih tempat,membojol ke belakang lantas menekan bahagian saraf tunjang (spinal cord)  atau saraf akar  ( nerve root) tulang belakang pesakit. Bagi pengamal perubatan , kami menyebutnya sebagai Prolapsed Intervertebral Disc ( PID) atau Herniated…

  • Detoks

    Kebaikan Detoks Yang Ramai Tak Tahu

    Gaya hidup pada harini yang mungkin kurang menyihatkan membuatkan tubuh perlu menjalani rutin detoks. Pemakanan tidak terkawal dan penggunaan bahan penjagaan diri boleh menyebabkan kemasukan toksin dalam tubuh. Detoks bukanlah hanya untuk tujuan perlansingan semata-mata tetapi ia turut penting untuk mengekalkan kesihatan tubuh. Apatah lagi, mengikut statistik, sebanyak 70-80 peratus penyakit datangnya daripada masalah kolon. Justeru tubuh kita amat memerlukan aktiviti detoks untuk membersihkan kolon.   Menurut Dietitian bahagian Bisnes & Pembangunan , ForLife  Research Sdn Bhd , Taevy Ng , tujuan menjalani detoks adalah untuk membaiki dan memulihkan keseimbangan serta keharmonian makanan.   Apa Itu Detoks   Detoks merupakan proses menyingkirkan bahan kimia berbahaya daripada badan.  Proses ini berlaku…

  • TIPS - Penjagaan Muka

    Kulit Lebih Sihat Selepas Detoks

    Ramai yang tak tahu kan kelebihan detoks. Ada yang beranggapan bahawa detoks ni sebenarnya tak perlu . Tapi,salah satu kebaikan detoks ni adalah bagi membantu kita dapatkan kulit yang lebih sihat tau.   Kulit ni sebenarnya organ terbesar pada badan kita. Kulit juga adalah salah satu organ detoks yang membantu buang toksin dalam badan melalui air peluh . Sebab tu kalau toksin terkumpul terlalu banyak dan tak sempat dikeluarkan dengan efisyen melalui peluh , kesan yang paling biasa adalah jerawat . Toksin berlebihan itu juga akan kembali beredar dalam darah kita.   Tetapi, kalau proses detoks melalui kulit berjalan lancar , kulit kita akan menjadi lebih sihat dan cantik secara…

  • omega guard

    Perbezaan Minyak Ikan Omega Guard Shaklee Dengan Minyak Ikan Lain Di Pasaran

    Beberapa perbezaan minyak ikan omega guard shaklee dengan minyak ikan lain di pasaran adalah seperti berikut:   Proses Penyulingan Molekul Berperingkat   Minyak ikan shaklee melalui proses penyulingan berperingkat untuk memastikan ianya selamat daripada logam berbahaya seperti plumbum , merkuri, arsenik, PCBs ( polychlorinated biphenyls) dan lain lain.   Kebanyakkan minyak  ikan dipasaran mengandungi PCBs yang berbahaya dan boleh menyebabkan kanser.   Selain daripada memastikan ianya 100% selamat , proses ini juga :   Memekatkan (concentrate) dan menulenkan (purity) lemak omega-3 Mengurangkan oxidation dan pembentukan lemak trans ( trans fat) Mengurangkan bau dan rasa hanyir     Minyak Ikan Kecil Di Lautan Dalam   Minyak ikan shaklee diambil daripada ikan…

  • kanser

    Bebas Kanser Serviks

    kisah kanser serviks isteri saya.   Alhamdulillah, wife saya disahkan kanser serviks pada Disember 2017. Allah je tahu macam mana rasa hati bila dapat berita ni. Walaupun muka rileks tapi hati kita suami ni, Allah & kita je tahu. Alhamdulillah syukur rahmatNya, pada hari selasa lepas, isteri saya buat check up semula di Hospital Shah Alam, 3 doktor sahkan rahim isteri saya bersih, perfect – no infection, no cancer anymore. Rasa nak nangis je dengar berita tu. Tapi well you all know, tahan je air mata ego ni. Buat rileks je sambil sebut, “Alhamdulillah, tahniah. Allah beri hasil positif Sayang guna Vivix, Vita C Plus & Alfalfa Shaklee”. Untuk isteri…

  • TIPS - Penjagaan Muka

    Skincare Yang Selamat Dan Berkesan

    Di zaman menuju tahun 2020 ni, banyak sangat lambakan skincare dipasaran. Sebagai pengguna , menjadi hak kita untuk memilih skincare yang selamat dan berkesan. Tapi, persoalan sekarang skincare yang manakah yang selamat dan bebas bahan kimia?   Fira akui banyak juga produk diluar sana yang mungkin selamat dan berkesan. Tapi yang  menjadi pilihan fira adalah  Youth  Skincare Shaklee   Produk Yang Ada Dalam Skincare Youth Shaklee   Luminous Gel Oil Cleanser         3 dalam 1, tidak mengandungi sabun, PH seimbang Pembersih ini menggabungkan campuran vitamin yang dipaten dan polifenol serta alga untuk memperhalus dengan lembut, menyuci, dan menyediakan kulit anda untuk langkah seterusnya.    Bahan-bahan utama adalah :…

  • kolestrol

    Bagaimana Vivix Dapat Bantu Turunkan Paras Kolestrol

    Vivix Terkenal Dengan Antioksidan Yang Tinggi        Antioksidan dalam vivix membantu dalam perlindungan sel termasuklah sel di sekitar bahagian salur darah. Orang yang alami masalah kolestrol yang tinggi adalah disebabkan oleh plug atau kolestrol berlebihan dalam salur darah . Fungsi vivix ni , ia melindungi salur darah kita ,jadi salur darah kita akan dilindungi dari kerosakan .Kolestrol tidak boleh menempel pada salur darah yang boleh menyebabkan kolestrol berlebihan   Resveretrol  terbukti berkesan mencegah pembekuan kolestrol dari melekat di saluran darah.     Bukti vivix dapat bantu turunkan kolestrol dengan izin Allah swt   Testimoni 1 Kolestrol, tekanan darah tinggi dan gula dalam darah semakin rendah selepas amalkan vivix …

  • TIPS - Penjagaan Muka

    Fungsi Vitamin C Bagi Tubuh Badan Manusia

    Vitamin c adalah nutrisi yang sangat penting bagi tubuh kerana fungsinya yang sangat besar bagi kesihatan. Tahukah anda, pengambilan nutrisi yang mencukupi, sangat penting untuk tubuh. Antara nutrisi yang tubuh sangat perlukan adalah vitamin c .   Jika tubuh anda mengalami kekurangan vitamin c, ia akan memberikan beberapa simptom pada tubuh badan.     Tanda Tubuh Kekurangan Vitamin C     Luka lambat sembuh Gusi berdarah Rambut kering Kulit kering dan kasar Mudah jatuh sakit seperti demam dan selsema Ulser Apa Fungsi Vitamin C Bagi Tubuh Manusia?     Memperkuatkan sistem pertahanan badan anti selsema, resdung Baik untuk kulit yang cantik ( anti-aging) Cepat sembuhkan luka dan baikpulih tisu serta…

  • DIABETES

    Tanda-Tanda Paras Gula Dalam Darah Tinggi

    Tanda tanda paras gula dalam darah tinggi adalah seperti berikut:   Kerap membuang air kecil , terutama pada waktu malam Penglihatan kabur Mulut kering Dahaga Mati pucuk Tidak dapat memberikan tumpuan Penyembuhan luka yang perlahan Jangkitan berulang Masalah penghadaman Peningkatan selera makan Masalah saraf Kulit kering dan gatal Penambahan lemak pada perut dan berat badan Bagaimana Cara Untuk Memantau  Paras Gula Dalam Darah   Untuk mengawal paras gula dalam darah anda adalah sangat penting untuk mengetahui apa makanan yang boleh dimakan dan apa makanan yang patut dielakkan seperti makanan dengan indeks glycemic yang tinggi.   Indeks glycemic (GI) adalah skala yang menunjukkan jumlah karbohidrat dalam makanan, yang dapat meningkatkan kadar…