• TIPS - Penjagaan Muka

    Bagaimana Nak Merawat Kudis Buta

    Fira terpanggil untuk mengupas pasal kudis buta ni sebab baru ni fira ada pergi hospital. Then, terjumpa dengan sorang budak ni ada masalah kudis buta. Allah , kesian sangat tengok. Habis satu badan ada. Sampai nangis nangis dia. Yala badan rasa miang dan gatal gatal kan. Memang memeritkan.   Tapi , insyaAllah ada rawatan yang sesuai. Cuma kena ikhtiar la. Kalau ubat doktor tak jalan boleh ikhtiar dengan alternative lain pula.   Apa Itu Kudis Buta ?     Kudis buta atau dikenali sebagai scabies adalah keadaan kulit yang disebabkan oleh infestasi hama gatal manusia dipanggil Sarcoptes scabiei. Ini hama mikroskopik menggali ke dalam kulit dan menyebabkan terjadinya gatal-gatal dan…

  • TIPS - Penjagaan Muka

    Petua Pudarkan Jeragat

    Petua orang dulu-dulu cara pudarkan jeragat.   Apa itu Jeragat? Jeragat ialah bintik-bintik hitam yang muncul pada permukaan kulit akibat kekurangan nutrient. Tompok jeragat selalunya lebih gelap dari warna kulit asal dan ini menyebabkan tona kulit kelihatan tidak sekata. Bagi mereka yang berkulit cerah , kebiasaannya tompok jeragat akan berwarna coklat. Manakala, mereka yang berkulit gelap pula akan mendapat tompok yang berwarna hitam. Kadangkala, saiz jeragat yang kecil ini lama kelamaan membesar kemudian bercantum dengan jeragat yang lain dan akhirnya memenuhi ruang di setiap wajah anda.   Punca Berlakunya Jeragat 1) Terdedah kepada sinaran matahari Matahari akan mengeluarkan sinaran ultraviolet  (UV) Sinaran uv ni terdiri daripada 3 jenis: Ultraviolet  A-…

  • TIPS - Penjagaan Muka

    Terpaksa Cantik dengan Vivix Shaklee

    Terpaksa Cantik   Wanita memang fitrahnya ingin sentiasa kelihatan cantik dan menarik.Boleh dikatakan semua wanita didunia ini ingin sentiasa kelihatan cantik.. Bagaimana Vivix Boleh Membantu Kita Nampak Cantik?   Mungkin ada yang taktau vivix bukan saja untuk kesihatan seperti menyembuhkan penyakit diabetis dan sebagainya. Tapi vivix juga boleh buat kita jadi cantik.Wow, best ke tak best??   Vivix – Botanical Beverage Mix melambangkan penemuan revolusioner dalam bidang khasiat pemakanan polifenol. Vivix – mengandungi ramuan botani Shaklee  yang tersendiri iaitu Polygonum Cuspidatum, anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu yang kaya dengan polifenol. Polifenol ialah kumpulan fitokimia berasaskan tumbuh-tumbuhan dengan kebaikan antioksidan dan berkesan melambatkan penuaaan sel. Peningkatan usia seringkali dikaitkan dengan masalah…

  • TIPS - Penjagaan Muka

    Sepuluh Tahun Penantian, Kini Isteri Hamil Semula

    10 Tahun Penantian, Kini Isteri Hamil Semula..   Assalamualaikum Saya Daud Mohamad. Berumur 33 tahun, telah berkahwin 11 tahun yang lalu dan dikurniakan seorang anak kini berumur 10 tahun. Setiap kali berjumpa dengan adik beradik dan saudara mara. Soalan yang pertama ditanya mesti soal anak. Bila lagi nak tambah anak? Takkan sorang je? Merancang ke? Fuh sabarjela yang tanya tu tak fikir langsung perasaan orang. Kesian kat isteri saya jadi stress bila orang tanya macam tu. Kadang-kadang yang tanya tu tak tengok batang hidung sendiri. Sebab ada yang tanya tu anak dia sendiri dah lama kahwin tapi masih belum dikurniakan anak. Emm tak tau nak cakap apa kan Jawapan yang…

  • TIPS - Penjagaan Muka

    Tips Berhenti Merokok dan Mengurangkan Ketagihan Merokok

    Tips berhenti merokok dan mengurankan ketagihan merokok buat mereka yang berazam untuk meninggalkan tabiat merokok.   Seperti yang kita tahu, amalan merokok bukan sahaja membahayakan perokok tetapi, memberi kesan juga kepada mereka yang menghidu asap rokok. Malah, yang menghidu lagi berisiko daripada penghisap rokok. Jadi, fira nak share beberapa tips berhenti merokok dan bagaimana mengurangkan ketagihan merokok. Sebelum tu, jom kita lihat dulu kandungan dalam sebatang rokok. Apa agaknya bahan yang digunakan untuk buat rokok ni?       Inilah bahan dalam sebatang rokok. Semuanya bahan- bahan merbahaya. Antaranya, bahan pencuci toilet, bahan beracun dan bahan cat pun ada. Untuk pengetahuan anda, antara bahan bahan banyak yang diatas, ada 3 bahan…

  • TIPS - Penjagaan Muka

    Stokis Shaklee Sungai Lalang

    Khas buat anda yang tinggal di kawasan Sungai Lalang, Sungai Petani, kini anda tidak perlu susah lagi untuk mendapatkan produk shaklee kerana fira merupakan agen sah shaklee Sungai Lalang Sungai Petani.   Fira merupakan agen sah aktif shaklee sejak december 2014. Kini cukup 4 tahun fira berkecimpung dalam bisnes shaklee. Fira mula mengenali shaklee sebagai pengguna. Fira mula jatuh cinta dengan produk shaklee sewaktu fira mengamalkan lecithin dan herblax untuk turunkan berat badan . Apa side effect yang fira dapat adalah masa tu badan fira maintain. Fira boleh kawal pemakanan dengan mengamalkan set kurus bajet shaklee..Pada awalnya tujuan fira ambik vitamin c hanyalah untuk suka suka. Tetapi, apa yang fira…

  • TIPS - Penjagaan Muka

    Cara Dapatkan Free Membership Shaklee

    Anda boleh menjadi ahli shaklee tanpa perlu dikenakan bayaran apa apa tetapi dengan syarat  harus ada pembelian produk shaklee   Jika igin mendapatkan free membership, anda hendaklah mengumpul 200 uv ( Pembelian sekurang-kurangnya Rm680) . Anda juga bakal dapat bonus 5% dan terus layak membuat pembelian dengan harga ahli.   Jika tidak mahu membuat pembelian sehingga rm680 tetapi, tetap ingin menjadi ahli shaklee, anda perlu membuat bayaran rm75  dan anda terus layak untuk membuat pembelian dengan harga ahli.     Kenapa Perlu Jadi Ahi Shaklee     Cash Back / Bonus Bonus ini akan dimasukkan ke dalam akaun ahli sendiri. Bonus tersebut dapat melalui uv/ point yang terkumpul setiap bulan.…

  • TIPS - Penjagaan Muka

    Cara Merawat Masalah Kulit Eczema

    Eczema ialah penyakit kulit yang menyebabkan radang,gatal,kering,mengelupas,kemerahan,bersisik, Berkait dengan tindak balas hipersensitif pada bahagian kulit.     Eczema ini berasal daripada perkataan greek iaitu eczein yang membawa maksud to boil. Eczema ini juga kadangkala mempunyai biji air dalam kulit yang menyebabkan kegatalan dan pendarahan seterusnya membawa kepada iritasi ( eczematous dermatitis)  Eczema tidak berjangkit dan kadang-kadang berbeza keadaanya antara orang lain.Sometimes, pesakit eczema juga akan mengalami keradangan, seterusnya menggaru hingga menyebabkan kulit menjadi rapuh dan berkeping-keping (scaly) . Kemudian menjadi luka dan terdedah kepada jangkitan.Sebagai contoh,  jangkitan bakteria, kulat     Perbezaan kulit normal dan eczema      Ciri- ciri Kulit Pesakit Eczema   1) kekurangan lapisan pelindung dimana kurangnya penghasilan lemak dan minyak, gagal…

  • TIPS - Penjagaan Muka

    Pengedar Vivix Shaklee Ready Stock Kawasan Sungai Petani

    Anda mencari vivix shaklee ? Nak cod terus sampai depan rumah?   Kini, tak perlu risau lagi sebab fira ada buat penghantaran vivix secara percuma buat anda yang tinggal di kawasan sekitar Sungai Petani.   5 Kelebihan Beli Vivix Dengan Fira         1) Berpengalaman   Alahmdulillah, tahun ni cukup 4 tahun fira bergelar  pengedar shaklee sungai petani . Fira dah berpengalaman menghantar vivix dan produk shaklee lain sehingga depan pintu rumah customer.   2. Dapat Panduan dan Cara Makan Yang Betul   Jika anda beli vivix dengan fira, fira akan beri free consultant bagaimana cara consume vivix dengan betul mengikut masalah apa yang anda hadapi. Fira takkan lepas…

  • TIPS - Penjagaan Muka

    Kelebihan Daftar Jadi Ahli Shaklee

      Kelebihan daftar menjadi ahli shaklee yang perlu korang tahu.   Fira tau ramai yang nak daftar jadi ahli shaklee tapi masih ragu ragu kan? Sebenarnya tak ramai yang tau apa kelebihan jadi ahli. Rugi sangat kalau memang consume supplement shaklee setiap bulan tapi takmau jadi ahli. 7 Faedah & Kelebihan daftar jadi ahli shaklee   1) Boleh beli shaklee online atau beli shaklee di branch dengan menggunakan harga ahli 2) Boleh dapat acces exclusive terus dari pakar nutrisi ( nutritionist shaklee) untuk mendapatkan consultation exclusive tentang cara pemakanan shaklee yang sesuai dengan masalah kesihatan yang dihadapi 3) Dapat maklumat exclusive terus dari shaklee untuk promosi dan free gift setiap…