TIPS - Kecantikan rambut

Rambut Berminyak!! Jangan biar Berlarutan

Memiliki rambut yang sangat berminyak boleh membuatkan anda kurang yakin terhadap penampilan diri.Ini kerana , rambut berminyak mudah kelihatan kotor..Kenapa ya terjadinya rambut berminyak? dan bagaimana untuk anda menyelesaikannya?

 

Rambut Berminyak mungkin kerana :

1) perubahan hormon

-perubahan hormon yang berlaku ketika seseorang mencapai datang bulan,menopaus,stress atau mengambil ubat hormon akan membuat rambut menjadi lebih berminyak.

– Rambut berminyak akibat perubahan hormon biasanya hanya bersifat sementara.

2) Genetik

– Orang yang mempunyai rambut dan kulit yang juga berminyak biasanya bersifat genetik.Keadaan ini akan membuat seseorang memiliki rambut berminyak lebih dari orang lain sepanjang hidup mereka dan tentunya sukar untuk diatasi kerana faktor genetik

-jenis rambut ini mempunyai kelenjar minyak yang berkerja secara berlebihan sehingga rambut kelihatan basah,dan melekit kerana minyak terlalu banyak dan mudah kotor sehingga membentuk rumpun rambut.

3) persekitaran

-Faktor persekitaran seperti panas atau kelembapan suhu udara boleh membuat rambut lebih berminyak

-Selain itu, faktor luaran lain seperti peluh, asap,bahkan solekan yang berlebihan akan membuat rambut yang berminyak kelihatan lebih berminyak.

– penggunaan produk yang tidak sesuai untuk jenis rambut berminyak juga akan cenderung menambah masalah.

 

Tips Elak Rambut Berminyak

1) pilih syampoo yang sesuai dan direka khas untuk rambut berminyak, dan cucilah rambut setiap hari. Syampoo yang mengandungi detergen boleh membantu minyak dikulit kepala terkawal. Ketika bersyampoo,urut kulit kepala anda dengan lembut dan biarkan syampoo selama beberapa minit sebelum dibilas. Ulangi lagi proses tersebut.Lalu bilas sampai bersih.

2) Cubalah untuk tidak terlalu sering menyikat rambut. Penggunaan sikat yang berlebihan boleh merangsang pengeluaran minyak yang berlebihan.

3) Jika anda mahu menggunakan perapi, pilihlah perapi yang sesuai untuk rambut berminyak.Gunakanlah pada hujung-hujung rambut sahaja dan jangan sampai terkena kulit kepala kerana ia akan membuatkan rambut semakin berminyak.

4) Jika usaha ini gagal, berjumpalah dengan doktor kulit untuk membantu mengatasi lebihan minyak sehingga dapat membuat rambut kelihatan cantik dan bersinar.

 

LIMA tips selesaikan masalah rambut berminyak

1.PAKAI BEDAK BAYI

– Taburkan bedak bayi dikepala, di bahagian kulit kepala yang paling berminyak.Biarkan beberapa saat agar minyak diserap oleh bedak, kemudian sikat rambut seperti biasa.

index

2. CUCI FRINGE

-Tidak cukup waktu untuk mencuci seluruh rambut tatkala anda mandi? Cucilah ‘fringe’ nya sahaja..Bahagian paling ketara kelihatan berminyak adalah bahagian hadapan. Jadi jangan lupa mencuci rambut bahagian hadapan. Anda juga tidak memerlukan masa yang lama untuk mencucinya. Rambut akan kelihatan seperti baru disyampoo..

3. OIL CONTROL PAPER

Anda mungkin sudah sering menggunakan kertas minyak atau’ oil control paper’ untuk mengurangi lebihan minyak dikulit wajah.Namun, ternyata kertas ini juga boleh dipakai di kulit kepala untuk menyerap kadar minyak penyebab rambut lepek.

index

4.GUNA SET PENJAGAAN RAMBUT SHAKLEE

Set penjagaan rambut Shaklee dikenali sebagai ProSante, adalah bebas kimia dan selamat untuk digunakan.

Bagi mereka yang mengalami masalah rambut berkelemumur, rambut bercabang, rambut rosak dan berminyak, anda boleh gunakan set berikut:

20130218-135108

(a) Purifying Shampoo

  1. Membersih dengan menyeluruh, menyingkirkan sisa-sisa produk fesyen rambut, pengumpulan mineral dan bahan-bahan cemar persekitaran lain
  2. Mengekalkan keseimbangan lipid dan lembapan semulajadi serta tidak melunturkan warna rambut
  3. Ideal untuk mengawal lapisan kulit kepala yang sihat, rambut juga tidak berkelemumur

 

(b) Replenishing Conditioner

  1. Memperbaiki kerosakan pada permukaan rambut dan memperbaiki hujung rambut yang bercabang
  2. Menguatkan rambut dengan protein dan humektan yang berasal dari alam semulajadi

 

(c) Nourishing Scalp Treatment

  1. Menyelesaikan semua masalah rambut dengan serum yang amat mudah diserap oleh kulit bagi melancarkan peredaran, menentang factor persekitaran yang merosakkan dan juga membekalkan khasiat kepada kulit kepala.
  2. Bertindak membekalkan ruang yang optimum untuk rambut anda.
  3. Formula tanpa bilas memudahkan anda menggunakan dan menggayakannya.
  4. Tidak menjadikan rambut melekit atau berminyak.

 

mengandungi Scalp Health Complex,-gabungan 10 vitamin, mineral dan herba bagi menyediakan persekitaran optimum untuk rambut yang sihat, lebat dan menawan..serta bebas bahan kimia kuat yang boleh merosakkan rambut..

20130218-134103

Shaklee adalah supplemen yang dipercayai lebih 50 tahun, ianya semulajadi, terbukti selamat & berkesan.

 

ingin mendapatkan set penjagaan rambut prosante shaklee??

 

Hubungi : 0175039907

email: syafiranaser8@gmail.com

fb: syafira naser

 

Nur syafira Bt Mohd Naser.24 tahun merupakan puteri tunggal En Naser dan puan Aniza. Tinggal di Sungai petani dan merupakan pengedar sah shaklee Sungai Petani. Untuk sebarang pertanyaan atau pembelian produk shaklee boleh terus whatsapp 0175039907

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge