Bell's Palsy

Terkejut Bangun Pagi Tengok Muka Jatuh Sebelah

Terkejut bangun pagi tengok muka jatuh sebelah rupa-rupanya diserang bell’s palsy.

 

Apa itu bell’s  palsy?

 

Menurut, Dr. Loganathan, bell’s  palsy adalah satu penyakit kelumpuhan muka idiopatik (tidak diketahui punca) akibat disfungsi saraf tengkorak VII (saraf muka) yang mengakibatkan ketidakupayaan mengawal otot muka pada bahagian yang terjejas.

 

Bell’s palsy di mana pesakitnya hanya mengalami lumpuh muka yang bukan berpunca daripada tekanan darah tinggi, diabetes atau sebagainya.

 

Menurut beliau, nama bell’s palsy diberi sempena pakar anatomi Scotland Charles Bell yang pertama kali menggambarkan keadaan tersebut sebagai penyakit mononeuropati akut (penyakit yang melibatkan satu saraf).

 

Biasanya, ia berlaku secara tiba-tiba secara separa namun dalam kes tertentu (peratusan rendah) ia boleh melibatkan kelumpuhan kedua-dua belah muka.Jelasnya, punca yang kurang dikenalpasti mungkin disebabkan radang akibat jangkitan viral seperti herpes yang menyebabkan saraf muka menjadi bengkak. Saraf tersebut, katanya, bergerak melalui tengkorak dalam saluran tulang kecil di bawah telinga.

Disebabkan ia membengkak dan mampat dalam saluran tulang yang sempit, dipercayai keadaan ini boleh menyebabkan kerosakan atau perencatan pada saraf tersebut.

 

Namun itu hanya sebahagian daripada punca yang dikenalpasti kerana punca sebenar tidak diketahui,katanya.Selain itu kata beliau, beberapa punca mungkin mempunyai kaitan dengan serangan bell’s palsy seperti, trauma, faktor sekeliling, emosi dan metabolik tidak stabil.

 

images

Simptom & Petanda diserang bell’s palsy

 

  • Bentuk muka seakan jatuh sebelah. Kegagalan saraf VII berfungsi menyebabkan mata pesakit tidak boleh dikerdip dan tutup, senyuman dan pergerakan bibir terganggu, lidah mengeras, kening juga seperti berkerut dan terangkat, air liur meleleh dan hidung seakan terjatuh pada bahagian yang terjejas.

 

  • Sesetengah pesakit boleh merasai kelainan pada wajahnya beberapa hari sebelum diserang bell’s palsy seperti rasa kebas, sakit bahagian telinga dan rasa kelainan pada lidah.

 

 

BellsPalsy_SM

 

Ada pesakit yang mengalaminya lebih daripada tiga kali walaupun keadaan wajahnya sudah kembali seperti normal, kata beliau.

 

Biasanya, kata Dr. Loganathan, bell’s palsy  menyerang secara random di kalangan mereka yang berusia, wanita selepas bersalin atau ketika kedatangan haid, remaja dan mereka yang mengalami stres. Malah, katanya, ada juga kes yang berlaku di kalangan kanak-kanak namun peratusannya sangat rendah.

 

Serangan boleh dikelaskan kepada gred tertentu daripada sederhana hingga teruk dan segelintir mengalami kelumpuhan kedua-dua belah bahagian (hanya satu peratus), kata beliau.

 

 

Cara merawat penyakit bell’s palsy

 

Boleh berjumpa dengan doktor untuk merawat. Tetapi, selalunya doktor akan memberi ubat stereiod yang banyak kesan negatif . Jika anda ingin ikhtiar menggunakan alternatif lain , anda boleh cuba ikhtiar dengan supplement vivix shaklee. Vivix shaklee merupakan supplement dan bukan ubat steroid

Rawatan alternatif

Rawatan alternatif untuk pesakit bell’s palsy adalah dengan mengamalkan vivix shaklee

 

 

index

 

 

Apa itu vivix shaklee? 

Vivix adalah Vitamin yang sangat tinggi Anti Oksidan. Kandungan ramuan semulajadi Vivix Shaklee seperti Anggur Muscadine, Purple Carrot, European Eldeberry, Polygonum Cusspidatum menjadikannya istimewa yang banyak membantu masalah-masalah kronik yang dihadapi oleh orang ramai. Namun kuasa Allah juga adalah penentu.

Vivix Shaklee adalah vitamin yang mampu tembus sehingga ke DNA manusia. Ia juga membantu menyingkir sel mati dan membantu memperbaharui sel-sel badan. Insha Allah membantu menyelesaikan masalah otot Saraf bell’s palsy dengan izinnya.

 

Testimoni penghidap bell’s palsy

Bangun pagi muka dah jatuh sebelah!

tak boleh senyum

mata tak boleh tutuo

air mata mengalir macam menangis

sakit

rasa tegang ja

 

 

vivix-untuk-bell-palsy

 

 

 

1169833_1565822193741793_1022932977_n

Harga Vivix Shaklee

 

 Seperti yang anda tahu, harga bagi sebotol vivix adalah rm475.  Tetapi, anda boleh dapatkan harga yang jauh lebih murah dari  harga asal sebotol vivix. Dengan syarat anda hendaklah beli 2 botol sekaligus. Kerana harga bagi sebotol vivix hanya jatuh sebotol rm380 .. Anda boleh share dengan rakan atau sesiapa pun untuk beli 2 botol vivix dan nikmati harga yang jauh lebih murah berbanding harga sebotol vivix.

 

Memandangkan bulan ni merupakan promosi vivix secara besar-besaran. Anda boleh nikmati harga yang jauh lebih murah. Klik sini >>  untuk nikmati harga PROMOSI VIVIX BULAN OGOS 2018

Berminat Untuk Beli Vivix Shaklee?

 

Jika anda berminat untuk membeli vivix shaklee ni anda boleh membuat pembelian dengan cara membeli sendiri di web shaklee menggunakan debit dan kredit kad, jika ini merupakan kali pertama anda membuat pembelian online menggunakan debit kad. Anda dikehendaki call bank untuk membenarkan anda membuat pembelian online menggunakan debit kad.

Klik gambar ni untuk membuat pembelian vivix terus di web shaklee

 

 

Jika anda rasa rumit untuk membuat pembelian sendiri, anda boleh terus hubungi fira. Fira akan bantu buatkan pembelian dan vivix shaklee akan terus di poskan ke alamat anda.

Boleh ka Nak Vivix Dihantar Terus Ke Rumah ?

( COD )

Sudah tentu boleh. Pilihan ditangan anda sama ada nak by pos atau cod . Fira menyediakan kedua-dua perkhidmatan bagi memudahkan urusan anda . Bagi yang tinggal di sekitar kawasan Sungai Petani, fira sendiri yang akan menghantar vivix terus ke alamat anda. Tapi, bagi yang luar kawasan Sungai Petani, Kedah jangan risau kerana fira boleh tolong poskan. Jangan risau akan keselamatan barang anda kerana kami menggunakan gdex . Shaklee akan memastikan barang yang dihantar dalam keadaan baik dan ada guarantee back  jika berlaku sebarang masalah pada barang yang anda beli.

Hubungi Fira Untuk Urusaan Pembelian Atau Sebarang Pertanyaan Berkaitan Shaklee

 

Klik sini untuk whatsapp fira >> Pengedar vivix Sungai Petani & Seluruh Malaysia.

 

Insyaallah, fira akan reply whatsapp anda secepat yang mungkin. Jika anda lebih selesa untuk cakap terus dengan fira. Anda boleh terus hubungi fira ditalian 0175039907

Nur syafira Bt Mohd Naser.24 tahun merupakan puteri tunggal En Naser dan puan Aniza. Tinggal di Sungai petani dan merupakan pengedar sah shaklee Sungai Petani. Untuk sebarang pertanyaan atau pembelian produk shaklee boleh terus whatsapp 0175039907

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge