Kanser kulit

Bagaimana Mencegah Kanser Kulit

Tidak ramai yang sedar tentang kepentingan untuk melindungi kulit daripada cahaya matahari (UV) untuk mencegah daripada kanser kulit. Walaupun kanser kulit lebih banyak dilaporkan dinegara Australia, kanser kulit juga boleh berlaku di Malaysia. Pertubuhan Kesihatan Sedunia melaporkan bahawa kes kanser kulit non-melanoma dan melanoma telah meningkat sejak beberapa dekad yang lalu. Pada masa ini, di antara 2-3 juta kes non melanoma dan 132,000 kes melanoma telah dilaporkan di seluruh dunia setiap tahun.

 

Lapisan ozon yang semakin menipis menyebabkan lebih banyak cahaya UV sampai ke permukaan bumi dan ini boleh meningkatkan risiko kanser kulit.

 

Walaupun kanser kulit lebih kerap berlaku pada individu yang berkulit cerah, ia juga boleh terjadi kepada mereka yang berkulit gelap.

 

Menurut Laporan Daftar Kanser di Malaysia (3rd) Annual Report of National Cancer Registry 2003-2005), kanser kulit merupakan kanser yang ke sepuluh paling kerap berlaku di Malaysia, dan menyumbang kepada 2.6% semua kes kanser di Malaysia.

 

Apa itu kanser kulit?

 

Kanser kulit adalah pertumbuhan sel-sel kulit yang tidak normal dan tidak terkawal. Ia selalunya kerap berlaku dikalangan mereka yang berkulit cerah dan banyak terdedah pada cahaya matahari. Ia mempunyai pelbagai bentuk, warna dan saiz. Ia adalah ketumbuhan atau ulser yang tidak mudah sentuh.

 

Jenis -jenis kanser kulit

 

 • Basal cell carcinoma – satu tompokan kulit yang kecil dan semakin besar menjadi tompok yang bulat atau bujur dan seterusnya tumbuh menjadi ketumbuhan yang mempunyai rolled edge. Barah ini mungkin berdarah pada bahagian tengahnya dan seterusnya membentuk ulser yang bernama rodent ulcer.

 

 • Squamous cell carcinoma – berwarna merah dan berbentuk tidak sekata. Ianya sakit apabila disentuh dan boleh juga membentuk ulser. Bahagian tepi barah juga lebih tinggi berbanding bahagian tengah.

 

 • Melanoma – berwarna gelap atau hitam, Permukaan barah ini biasanya tidak sekata . Pada peringkat awal, tahi lalat mempunyai bahagian tepi yang tidak sekata dan mempunyai berbagai warna pada permukaan barah. Barah ini biasanya melebihi 6mm

 

 

 

 

 

Simptom kanser kulit

 

 • perubahan kepada kulit, terutamanya ketumbuhan baru atau luka yang tidak sembuh
 • kanser kulit tidak semuanya kelihatan sama. Sebagai contoh, kanser tersebut bermula sebagai benjolan kecil , licin, berkilauan, pucat atau kelihatan berlilin, atau ia juga boleh muncul sebagai benjolan merah yang jelas . Kadangkala benjolan tersebut berdarah atau membentuk kerak. Kanser kulit juga boleh bermula sebagai tompokan rata , merah, kasar , kering atau bersisik.
 • Perubahan saiz yang melebihi 5 mm
 • Perubahan warna
 • Inflamasi iaitu kemerehan di sekeliling
 • Berdarah dan berkeruping

 

Mereka yang berisiko mendapat kanser kulit

 

Terdapat banyak faktor yang boleh menyebabkan seseorang kena kanser kulit. Antaranya adalah :

 

 • Pendedahan berlebihan kepada cahaya ultra ungu – merosakkan DNA dan seterusnya menyebabkan kejadian barah kulit. Kulit yang kerap terdedah UVA dan UVB dalam jangka masa yang panjang
 • Jenis kulit
 • Faktor genetik
 • Kekurangan sistem tahanan badan
 • Pendedahan kepada arsenik dan radiasi
 • Merokok
 • Kronil ulser – individu yang mempunyai ulser yang tidak sembuh selepas bertahun-tahun ataupun parut yang tertentu  mungkin mempunyai kencederungan menjadi barah kulit pada jangka masa yang panjang
 • Berkulit cerah
 • Sistem imun yang lemah
 • Sejarah keluarga

Bagaimana doktor mendiagnos kanser kulit ?

 

Menurut doktor Azura, doktor akan membuat pemeriksaan yang lengkap dan mengesyorkan supaya biopsi kulit dilakukan. Sedikit sampel kulit akan dipotong dan di periksa menggunakan mikroskop .

 

 

Bolehkah kanser kulit di rawat?

 

 

Kanser kulit boleh dirawat , jenis dan cara rawatan bergantung kepada jenis kanser , saiz dan tahap kanser tersebut.

 Rawatan -rawatan untuk kanser kulit adalah seperti berikut :

 

 1. Cryotherapy – kaedah ini boleh digunakan untuk merawat actinic keratosis atau kanser kulit yang kecil di mana cecair nitrogen digunakan.
 2. Curretage and electrosurgery – sel- sel kanser dikikis menggunakan pisau dan mana mana sel – sel kanser yang masih tertinggal  dimusnahkan menggunakan probe eketrik.
 3. Pembedahan – Kanser kulit akan dipotong setelah ubat bius setempat diberi. Dalam sesetengah kes, kulit normal di sekitar kanser perlu dibuang lebih banyak ( wide local excision )
 4. Pembedahan Mohs – Prosedur ini boleh digunakan  di kawasan di mana perlu untuk mengekalkan kulit normal sebanyak mungkin, seperti pada muka dan kawasan hidung atau kanser yang lebih besar dan berulang.Semasa pembedahan ini, doktor akan membuang kanser kulit sedikit demi sedikit dan memeriksa di bawah mikroskop sehingga semua sel-sel kanser telah habis dibuang.  Kaedah ini tidak terdapat di Malaysia
 5. Radioterapi – Radioterapi juga boleh digunakan untuk membunuh sel-sel kanser. Kaedah ini boleh juga  digunakan jika pesakit tidak boleh menjalani pembedahan atau jika kanser tersebut terlalu besar.

 

 

Bagaimana mencegah kanser kulit

 

 

 

 • Elakkan daripada terdedah kepada cahaya matahari yang keterlaluan
 • Gunakan krim pelindung sekurang-kurangnya spf 30
 • Gunakan pakaian yang dapat melindungi daripada cahaya matahari yang terik seperti topi dan cermin mata hitam
 • Periksa kulit anda secara berkala dan laporkan perubahan kulit seperti warna, permukaan, pendarahan atau pertumbuhan tahi lalat yang baru.
 • Ikhtiar dengan vivix shaklee

 

 

Info : DR.AZURA 

Bagaimana vivix shaklee membantu :

 

 

 

Vivix berperanan besar dalam membantu membaikpulih kan semula sel -sel . Ia bertindak sehingga ke tahap selullar DNA. DNA yang rosak vivix bantu sihatkan malah menambah tempoh hayat DNA. Bila kita sakit , banyak  DNA kita rosak dan mati.

 

 

Berminat untuk beli vivix shaklee?

 

Jika anda berminat untuk membeli vivix shaklee ni anda boleh membuat pembelian dengan cara membeli sendiri di web shaklee menggunakan debit dan kredit kad, jika ini merupakan kali pertama anda membuat pembelian online menggunakan debit kad. Anda dikehendaki call bank untuk membenarkan anda membuat pembelian online menggunakan debit kad.

 

 

Klik gambar ni untuk membuat pembelian vivix terus di web shaklee

 

 

 

Jika anda rasa rumit untuk membuat pembelian sendiri, anda boleh terus hubungi fira. Fira akan bantu buatkan pembelian dan vivix shaklee akan terus di poskan ke alamat anda.

Boleh ka nak vivix terus dihantar ke rumah? (COD)?

 

Sudah tentu boleh. Pilihan ditangan anda sama ada nak by pos atau cod . Fira menyediakan kedua-dua perkhidmatan bagi memudahkan urusan anda . Bagi yang tinggal di sekitar kawasan Sungai Petani, fira sendiri yang akan menghantar vivix terus ke alamat anda. Tapi, bagi yang luar kawasan Sungai Petani, Kedah jangan risau kerana fira boleh tolong poskan. Jangan risau akan keselamatan barang anda kerana kami menggunakan gdex . Shaklee akan memastikan barang yang dihantar dalam keadaan baik dan ada guarantee back  jika berlaku sebarang masalah pada barang yang anda beli.

Hubungi Fira untuk sebarang pertanyaan dan pembelian vivix shaklee

 

 

Klik sini untuk whatsapp fira >> Pengedar vivix Sungai Petani & Seluruh Malaysia.

 

Insyaallah, fira akan reply whatsapp anda secepat yang mungkin. Jika anda lebih selesa untuk cakap terus dengan fira. Anda boleh terus hubungi fira ditalian 0175039907

 

 

 

 

 

Nur syafira Bt Mohd Naser.24 tahun merupakan puteri tunggal En Naser dan puan Aniza. Tinggal di Sungai petani dan merupakan pengedar sah shaklee Sungai Petani. Untuk sebarang pertanyaan atau pembelian produk shaklee boleh terus whatsapp 0175039907

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge