TIPS - Penjagaan Muka

Bagaimana Nak Merawat Kudis Buta

Fira terpanggil untuk mengupas pasal kudis buta ni sebab baru ni fira ada pergi hospital. Then, terjumpa dengan sorang budak ni ada masalah kudis buta. Allah , kesian sangat tengok. Habis satu badan ada. Sampai nangis nangis dia. Yala badan rasa miang dan gatal gatal kan. Memang memeritkan.

 

Tapi , insyaAllah ada rawatan yang sesuai. Cuma kena ikhtiar la. Kalau ubat doktor tak jalan boleh ikhtiar dengan alternative lain pula.

 

Apa Itu Kudis Buta ?

 

 

Kudis buta atau dikenali sebagai scabies adalah keadaan kulit yang disebabkan oleh infestasi hama gatal manusia dipanggil Sarcoptes scabiei. Ini hama mikroskopik menggali ke dalam kulit dan menyebabkan terjadinya gatal-gatal dan ruam.

Bagaimana Boleh Mendapat  Kudis Buta?

 

Haa mesti tertanya- tanya kan macamna lah boleh kena kudis buta ni.

 

Sebenarnya  sesiapa sahaja boleh mendapat penyakit kudis ni . Ia didapati di seluruh dunia dan hama dihantar oleh kulit-ke-kulit hubungan secara langsung dan berpanjangan dengan seseorang yang mempunyai kudis. Hubungan seks adalah cara yang paling biasa kudis dihantar. Penghantaran juga boleh berlaku daripada ibu bapa kepada kanak-kanak, terutamanya daripada ibu kepada bayi. hama hanya boleh bertahan kira-kira 48 hingga 72 jam tanpa hubungan manusia, jadi ia sesuatu yang luar biasa.

Apakah tanda-tanda Kudis Buta?

Tanda awal kudis ni biasanya akan rasa gatal dan ruam jerawat tumbuh. Ruam kudis boleh muncul di mana-mana bahagian badan, tetapi yang paling biasa ialah :

 

 

  •  Pergelangan tangan
  •  Siku
  • Ketiak
  •  Kulit di antara jari dan jari kaki dan sekitar kuku
  •  Kulit yang biasanya dilindungi oleh pakaian seperti punggung, garis pinggang, puting , dan kemaluan
  •  Bayi dan kanak-kanak mungkin mempunyai ruam kudis di kepala, muka, leher, tapak tangan dan tapak  kaki.

 

 

 

Dalam sesetengah pesakit dengan sistem imun yang lemah, kudis ruam boleh menjadi berkulit. Tapak kaki merupakan salah satu tempat yang selalu kena kudis buta

 

Bagaimanakah  Rasa Apabila Terkena Jangkitan Kudis Buta?

 

 

Biasanya akan rasa gatal-gatal dan yang paling teruk pada waktu malam. Gatal-gatal bermula sebagai gangguan kecil dan boleh menyebabkan mereka yang dijangkiti kutu tidak boleh tidur.

 

Faktor Risiko untuk Kudis Buta ?

 

Faktor risiko paling tinggi untuk kudis buta ni adalah sentuhan kulit dengan seseorang yang mempunyai kudis. Penghantaran jangkitan semasa hubungan seks adalah perkara biasa. Termasuk juga adalah hubungan fizikal (nonsexual) dengan orang yang dijangkiti atau barang-barang yang telah bersentuhan dengan kulit orang yang dijangkiti (sebagai contoh, pakaian, tuala, katil, atau barang-barang seperti kerusi atau sofa). Kenalan ini nonsexual adalah bagaimana seseorang boleh menjangkiti ahli-ahli keluarga yang lain, seperti bayi atau kanak-kanak. Walau bagaimanapun, orang-orang dengan STD mempunyai risiko untuk dijangkiti dan kemudian membahayakan kesihatan orang lain oleh kedua-dua pemindahan seksual dan nonsexual daripada hama.

 

wabak Nonsexual boleh berlaku. Sebagai contoh, wabak berlaku dalam El Paso, Texas, kemudahan penjagaan kanak-kanak dan tiga kemudahan penjagaan kesihatan di Dayton, Ohio, pada tahun 2017.

Bagaimanakah Doktor Mendiagnosis Kudis Buta?

 

Kebanyakan kes kudis didiagnosis dengan menerangkan tanda-tanda kepada doktor yang akan memeriksa kulit. Tidak ada ujian darah untuk kudis, dan kelewatan dalam diagnosis atau misdiagnosis adalah biasa di kawasan rendah kelaziman.

 

Kadang-kadang, doktor  akan mengikis kulit  untuk membuat atau mengesahkan diagnosis. Ini dilakukan dengan meletakkan setitik minyak atau masin di atas tempat yang dilanda penyakit kulit. Kawasan ini dikikis ringan dan mengikis itu diletakkan pada slaid untuk memeriksa di bawah mikroskop. Doktor akan mencari hama atau telur atau najisnya.

 

Ujian felt-penanda juga dilakukan dengan melukis penanda felt-tip yang boleh dibasuh seluruh ruam dan kemudian mengelap dgn alkohol. Ini boleh membantu untuk mengenalpasti lubang kerana dakwat menembusi jauh ke dalam kulit.

Selalunya, terdapat sedikit hama yang boleh menjadi sukar untuk mencari. Oleh itu, walaupun jika kotoran adalah negatif, doktor mungkin masih mengesyorkan rawatan .

Kudis hama tidak mempunyai berhubung dengan kutu badan, walaupun gejala mungkin sama. Kudis kadang-kadang keliru dengan gigitan kepinding, tetapi berbeza dengan kudis, bedbugs boleh dilihat dengan mata kasar dan boleh hidup untuk jangka masa yang lama tanpa makan. Tungau adalah sejenis hama yang boleh makan di luar darah manusia, tetapi tidak seperti kudis, ia dimiliki melalui hubungan dengan tumbuh-tumbuhan dan makanan untuk beberapa hari sahaja. Kurang biasa, ruam masalah kulit lain seperti kurap, kayap, ekzema, reaksi alahan (gatal-gatal), jock gatal, atau impetigo

Adakah Terdapat Sebarang Rawatan Lain untuk Kudis Buta?

 

Walaupun tidak ada bukti yang baik bahawa kudis boleh diubati tanpa ubat preskripsi daripada doktor, ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan di rumah untuk menjaga dari infesting semula diri anda atau keluarga anda.Basuh semua linen pakaian, tuala, dan katil yang anda telah digunakan dalam tempoh tiga hari yang lalu. Gunakan air panas. Anda perlu menggunakan pengering pada suhu tinggi dan bukannya pengeringan udara. Sejak hama boleh hidup bukan hidup objek untuk beberapa hari, letakkan objek yang tidak boleh dibasuh mesin (seperti kot dan mainan disumbat) ke dalam beg dan menyimpan selama seminggu. Cucian kering juga akan membunuh hama.

Cuba untuk elakkan menggaru. Menyimpan sebarang luka terbuka bersih. Gatal-gatal boleh dirawat dengan ubat- ubatan antihistamin seperti :

 

  • diphenhydramine (Benadryl)
  • hydroxyzine (Atarax)
  • cetirizine (zyrtec)
  • promethazine (Phenergan)

 

langkah-langkah lain untuk mengurangkan gatal-gatal seperti mandi sejuk atau losyen calamine tidak boleh diberikan manakala krim preskripsi yang sedang digunakan kerana ia akan mencuci krim off atau menghalangnya daripada menyerap ke dalam kulit.

 

Sumber :  ONEHEALTH
EMEDICINEHEALTH

Alternatif Lain

Selain semua rawatan diatas, Fira cadangkan Vivix shaklee. Anda boleh cuba ikhtiar dengan minum Vvivix shaklee. Vivix shaklee ni mampu membantu memulihkan kudis buta ni dengan cara menguatkan sistem imun badan . Selain itu vivix shaklee ni juga mampu mempertahankan , memberi tenaga dan meningkatkan prestasi sel.

 

Testimoni

 

Salah satu testimoni vivix untuk masalah kudis buta. Pada awalnya dah cuba ubat doc tapi semua tak effect apa. Jadi si ibu membuat keputusan untuk cuba bagi vivix ni. Alhamdulillah, baru sebotol penggunaan dah baik . dengan izin Allah swt. 🙂

 

 

 

Salah satu testimoni vivix untuk masalah kudis buta. Pada awalnya dah cuba ubat doc tapi semua tak effect apa. Jadi si ibu membuat keputusan untuk cuba bagi vivix ni. Alhamdulillah, baru sebotol penggunaan dah baik . dengan izin Allah swt. ?

 

 

 Berminat Nak Beli?

 

Untuk membeli vivix shaklee ada 2 pilihan. Boleh pilih nak beli cara no 1 atau 2. Yang pastinya kedua duanya selamat 🙂

 

 

 

Cara #1

Anda boleh membuat pembelian dengan menggunakan debit/kredit kad . Hanya klik link dibawah ni dah boleh terus beli Vivix

 

 

Cara  #2

 

Jika berminat untuk mendapatkan vivix  shaklee, boleh dapatkannya  daripada fira kerana fira merupakan agen sah shaklee.

Bagi yang tinggal berdekatan kawasan Sungai Petani, fira ada menyediakan perkhidmatan  Cod sampai tempat anda. Manakala, bagi yang tinggal di luar kawasan Sungai Petani pula  fira boleh poskan.

 

Hubungi fira terus klik link ni >>  NO TEL FIRA

 

 

Nur syafira

Pengedar Shaklee Sungai Petani

Pengedar Vivix Ready Stock Kawasan Sungai Petani 

Berminat untuk mendaftar sebagai ahli shaklee? Klik sini >> Nak Jadi Ahli Shaklee

 

 

 

 

Nur syafira Bt Mohd Naser.24 tahun merupakan puteri tunggal En Naser dan puan Aniza. Tinggal di Sungai petani dan merupakan pengedar sah shaklee Sungai Petani. Untuk sebarang pertanyaan atau pembelian produk shaklee boleh terus whatsapp 0175039907

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge