Batuk

Batuk Terlalu Lama

Pernahkah anda batuk terlalu lama? pelbagai cara dan ubat dah makan tapi still taknak lega batuk tu. Tak tahan rasa setiap kali batuk sampai sakit dada. Nak tidur malam pun susah sebab batuk tak henti.

 

Sebenarnya batuk ni adalah sejenis mekanisme pertahanan fisiologi yang penting. Ini merupakan cara semulajadi tubuh untuk melindungi sistem pernafasan dengan mengeluarkan bahan rengsa atau rembesan daripada saluran udara.

 

Batuk adalah tindakbalas semulajadi untuk menyingkirkan bendasing dan kuman di mana ia dapat membantu menghalang salur pernafasan daripada terkena sebarang jangkitan dan memasuki paru-paru yang boleh menyebabkan penyakit yang serius seperti radang paru-paru (pneumonia) . Tindakbalas ini akan menghasilkan lendir atau kahak.

 

 

 

 

 

Sebab Sebab Batuk

 

 

 

 

  • Penyakit yang berkaitan dengan virus seperti selsema dan influenza
  • Jangkitan pada salur pernafasan ( bronchitis, sinusitis), atau paru-paru (pneumonia, tuberculosis)
  • Alahan
  • Asma
  • Merokok
  • Penyakit paru-paru seperti chronic obstructive pulmonary disease (COPD)
  • Terdedah kepada habuk, asap, dan bahan kimia di tempat kerja
  • Asid dari perut naik semula ke esofagus , yang dipanggil gastroesophageal reflux disease (GERD)
  • Rembasan cecair ke dalam tekak
  • Tekanan

 

Rawatan

 

Kebanyakan batuk tidak bahaya. Tetapi jika ia melarat berbulan bulan jangan biarkan. Segeralah dapatkan rawatan doktor.

Selain itu anda boleh cuba ikhtiar dengan minum air masak dengan banyak untuk mengelakkan kahak yang banyak.Anda juga boleh cuba campurkan madu dengan air panas , teh dan jus lemon jika anda mengalami batuk kering dan kerap .

 

Anda juga boleh cuba kunyah gula-gula ubat batuk untuk menyejukkan tekak .Penyediaan ubat batuk boleh membantu menghilangkan batuk. Terdapat 2 jenis ubat batuk iaitu expectorants yang mana ia membantu mengeluarkan kahak dan suppressants untuk melegakan batuk dan ia sesuai untuk batuk yang kering.

 

 

 

 Cara Semulajadi Untuk Pulihkan Batuk

 

Selain semua cara diatas tadi. Anda juga boleh ikhtiar cara semulaadi untuk pulihkan batuk yang berpanjangan dengan mengambil vivix shaklee.

 

 

 

Vivix ialah  campuran bahan botani yang merupakan revolusi terbaru didalam pemakanan polifenol , Ia juga dipanggil sirap shaklee .

 

Vivix ni mengandungi campuran botani seperti Polygonum  Cuspidatum , Anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu yang kaya dengan Polifenol .

 

Bahan-bahan didalam vivix iaitu Elderberi Eropah terbukti mampu melawan simptom selsema dan mengurangkan kahak . Elderberry juga mampu melawan pembengkakan saluran pernafasan . Ini bermakna vivix dapat membantu mengurangkan ketidakselesaan dan kesukaran bernafas dan melegakan batuk.

 

Testimoni Batuk Pulih Dengan Vivix Shaklee

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Harga Vivix Shaklee

 

 

Untuk keterangan lebih lanjut pasal harga vivix shaklee boleh klik – RAHSIA BELI VIVIX SAMBIL BERJIMAT

 

 

 Bagaimana Untuk Beli Vivix Shaklee?

 

 

Bagi yang berminat untuk membeli vivix shaklee boleh membuat pembelian dengan 2kaedah. Kaedah pertama adalah dengan membuat pembelian terus di laman web shaklee dengan cara klik gambar di bawah .

 

 

 

atau , anda juga boleh terus hubungi fira. Fira akan pos/ cod bagi yang berdekatan sekitar Sungai Petani.

 

 

 

Boleh ka nak vivix dihantar terus ke rumah ? (cod)

 

 

Sudah tentu boleh. Pilihan ditangan anda sama ada nak by pos atau cod . Fira menyediakan kedua-dua perkhidmatan bagi memudahkan urusan anda . Bagi yang tinggal di sekitar kawasan Sungai Petani, fira sendiri yang akan menghantar vivix terus ke alamat anda. Tapi, bagi yang luar kawasan Sungai Petani, Kedah jangan risau kerana fira boleh tolong poskan. Jangan risau akan keselamatan barang anda kerana kami menggunakan gdex . Shaklee akan memastikan barang yang dihantar dalam keadaan baik dan ada guarantee back  jika berlaku sebarang masalah pada barang yang anda beli.

Hubungi fira untuk urusan pembelian atau sebarang pertanyaan berkaitan shaklee

 

 

Klik sini untuk whatsapp fira >> Pengedar vivix Sungai Petani & Seluruh Malaysia.

 

Insyaallah, fira akan reply whatsapp anda secepat yang mungkin. Jika anda lebih selesa untuk cakap terus dengan fira. Anda boleh terus hubungi fira ditalian 0175039907

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge