Sakit Sendi

Masalah Sakit Sendi Yang Sering dihidapi oleh warga emas.

  • Masalah sendi sering kita dengari,Tetapi masih ramai juga yang tidak tau apa itu sakit sendi? bagaimana rasa sakitnya? Sakit sendi ini selalunya sering terjadi dikalangan warga emas.

 

download (34)

 

Apa Itu Sendi & Kepentingannya

 

Sendi – sendi membentuk hubungan antara tulang- temulang yang memberi sokongan dan membantu kita bergerak. Ia terdiri daripada tulang rawan, ligamen, tendon dan cecair sinovia ( Bendalir yang melicinkan sendi) yang memberi keselesaan antara tulang temulang dan membantu penyerapan hentakan daripada pergerakan. Semakin meningkat usia, tulang rawan akan menyusut secara semulajadi.

Tekanan fizikal berterusan dan beban boleh mempercepatkan kerosakan tulang rawan dengan mencetuskan pembebasan bahan kimia yang menyerang tulang rawan dan menyebabkan ketidakselesaan sendi.

 

Penyakit sendi ini selalu disebut sebagai penyakit ARTHRITIS. Penyakit ini merupakan suatu penyakit kronik pada sendi-sendi dan juga melibatkan beberapa organ-organ lain. Bahayakah penyakit ARTHRITIS ini ?

Sebanyak 1-3% daripada penduduk seluruh dunia mengalami penyakit radang sendi. Keberangkaliannya akan meningkat pada usia 30 sehingga 50 tahun. Wanita yang belum mengalami putus haid adalah lebih berisiko untuk mendapat penyakit ARTHRITIS ini berbanding  kaum lelaki.

 

Arthritis terbahagi kepada 2. 

 

* Rheumatoid Arthritis

*Osteoarthritis

 

Apa Penyebab Arthritis ni berlaku:

 

Penyebab rheumatoid arthritis masih belum diketahui. Namun, diketahui bahawa rheumatoid arthritis adalah penyakit autoimun semulajadi sistem kekebalan tubuh tidak beroperasi dengan betul, sehingga sistem kekebalan tubuh menyerang rangkaian sendi yang sihat dan menyebabkan keradangan dan kerosakan sendi seterusnya. Genetik juga memainkan faktor penyumbang terhadap penyakit Arthritis ini.

 

Siapa yg berisiko terkena Arthritis?

 

Rheumatoid arthritis mempengaruhi lebih daripada 2 juta orang Amerika dengan lebih daripada 1 juta wanita berbanding dengan hanya lebih daripada setengah juta orang, Walaupun awal ini umumnya usia pertengahan, lebih umum ditemui pada orang tua. Rheumatoid arthritis juga telah ditemui pada kanak-kanak-kanak dan dewasa muda.

so,tak mustahil ye kanak2 pun boleh kena masalah arthritis ni..

Sambung pula kepada osteoartritis..

 

Osteoarthritis lebih mudah dikenali sebagai sakit sendi. Ia merupakan sejenis penyakit sendi yang mempunyai ciri keradangan.

Sendi pula ialah bahagian badan di mana dua tulang berlainan bertemu. ni yang selalu jadi pada mak2 kita.. Ia berlaku apabila tulang rawan yang membentuk permukaan sendi menjadi haus. Ini akan menyebabkan sendi menjadi bengkak, sakit dan kebas dan menjadi punca kepada kemerosotan sendi tulang yang progresif (penyakit degeneratif sendi).

Keradangan berlaku kerana darah (tidak cukup khasiat) yang dibekalkan kurang meskipun seseorang itu sihat. Ini kerana, tubuh badan tidak boleh menghasilkan zat makanan yang mencukupi bagi menyelaras dan memastikan kadar pemulihan dan pembaharuan yang diperlukan. Sendi yang selalunya berlaku keradangan adalah lutut. Hal ini demikian kerana, lutut adalah sendi yang menampung berat badan kita dan sentiasa digunakan sepanjang hidup kita.

msalah arthritis ni jadi disebabkan penggunaan sendi yg berlebihan dan terdapat stress pada sendi dalam jangka waktu yang lama..

 

Tanda-Tanda Penyakit Osteoarthritis

 

-Sakit pada sendi yang terlibat

-kesukaran untuk membengkokkan atau meluruskan sendi

-sesetengah akan mengalami kebengkakan

-adanya pembesaran tulang sendi

macam yang fira cakap tadi, kalau kita kerap menggunakan sendi untuk bergerak, sendi akan stress dan menyebabkan perkara- perkara seperti  diatas berlaku

 

Golongan Yang Berisiko Untuk Mendapat Penyakit OsteoArthrits ini

 

1) Golongan tua dan sudah berumur

2) golongan obesiti

3) orang yang bersukan yang menyebabkan impak berulang dan memerlukan pergerakan pantas seperti bola sepak

4) Mengangkat barang-barang yang berat

5) lemah otot paha ( quadriceps)

6) Abnormal tibial rotation

 

klu perasan,org tua,obesiti mesti kena masalah ni kan? Kalau yg tua,macam biasa yang kita tau..tulang mereka dah xkuat dan pelincir dah berkurang..kalau macam yang obesiti pulak..badan yg terlampau berat so lutut xmampu nak tampung beban tersebut.

biasanya kaedah rawatan yg hospital akan bagi ialah :

Rawatan perubatan:

Rawatan yang biasa diberikan untuk mengurangkan kesakitan termasuklah non- streoidanti- inflammatory drug (NSAID). Pesakit juga boleh diberikan rawatan glucosamine sulphate bagi mengurangkan kesakitan dan dipercayai boleh memperbaiki sendi-sendi yang terlibat. Malah, bagi pesakit yang tidak dapat menahan kesakitan , mereka boleh diberikan corticosterioid yang bertujuan mengurang proses keradangan dalam sendi.

Selain ubat penahan sakit yang dimakan, ada juga ubat sapu yang diperbuat daripada gel atau krim yang boleh digunakan untuk kelegaan tambahan. Ubat-ubatan ini selalunya tidak lagi berkesan untuk peringkat osteoartritis yang teruk. Ubat-ubat baru seperti glucosamine, chondroitin dan diacerin adalah termasuk dalam kategori ubat-ubat tambahan dan sokongan yang boleh di ambil bersama dengan analgesia.

Ketiga-tiganya bertindak dan mempunyai fungsi yang berlainan..

ok,disebabkan rawatan tidak berkesan pada osteoarthritis yg teruk,maka inilah masanya vivix bertindak

 

 

Macam mana vivix dapat bantu?

 

12788035_1076672602384981_664081382_n

 

Macam yang kita dah sedia maklum bahawa vivix ada 3 bahan utama iaitu anggur muscadine,purple carrot n elderberry

untuk masalah sendi ni,purple carrot sangat membantu sebab bahan yang dapat membantu penyakit sendi didalam vivix ialah

 

 Lobak Ungu..

12784812_1076423225743252_1363187858_n

Antara kebaikan yang pernah dikongsikan tentang kebaikan Vivix antaranya ialah :

 

 

#2 Anti Radang

Purple carrot mengandungi fitokimia iaitu bahan kimia yang terdapat dalam tumbuh-tumbuhan yang memberi pelbagai faedah positif termasuk ciri-ciri anti-bakteria dan anti-radang

 

Mempunyai sifat anti radang yang tinggi. Disebabkan Itu ia bagus untuk melegakan arthritis @ sakit sendi.

kalau perasan,saya ada cerita tadi yang masalah sendi ni terjadi disebabkan keradangan pada tulang

so dengan adanya purple carrot sangat- sangat membantu dalam masalah keradangan sendi ni…

Berikut merupakan testimoni pesakit yang makin pulih dengan VIVIX SHAKLEE

 

Alhmdulillah, sakit sendi hilang selepas ikhtiar dengan vivix shaklee

 

 

 

Alhamdulillah sakit urat & sendi bertahun pun ikhtiar dengan vivix shaklee

 

 

Berminat Nak Beli Vivix Shaklee?

 

 

Boleh hubungi Fira di sini >> Pengedar Shaklee Sungai Petani & Pengedar Vivix Kawasan Sungai Petani .

atau  boleh membeli sendiri dengan menggunakan debit kad/ kredit kad dengan hanya klik link gambar dibawah ni

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge