Psoriasis

Psoriasis- Apa Itu Psoriasis Dan Penyebab Berlakunya Psoriasis

Psoriasis kelihatan seperti penyakit kulit tetapi ia sebenarnya adalah penyakit kronik gangguan automiun yang dialami oleh kira-kira satu hingga tiga peratus penduduk secara umumnya di Malaysia . Ia juga boleh dialami oleh semua orang tidak kira dewasa atau kanak-kanak.

 

 

 

Apa Itu Penyakit Psoriasis

 

Psoriasis adalah penyakit keradangan kulit yang menyebabkan sel kulit menjadi mati dan juga menebal . Persekitaran, keturunan dan faktor imun memainkan peranan penting dalam permulaan penyakit ini.

Penyakit ini selalunya bermula pada bahagian kulit kepala, siku, lutut dan bahagian belakang badan. Ia juga boleh menyebabkan keradangan sendi dan sebanyak 30% pesakit ini akan menghadapi masalah sendi.

Ia bukanlah penyakit yang berjangkit , tetapi ia cenderung untuk mempunyai serangan yang turun dan naik bergantung kepada punca ketika itu seperti faktor persekitaran termasuk tekanan hidup dan juga jangkitan kuman.

 

 

Punca Psoriosis

 

Penyakit ini sebenarnya melibatkan sel kulit yang cepat membahagi . Sel kulit yang terlibat dipanggil sebagai Keratinocyte. Ia merupakan sel yang akan mengekalkan integriti kulit supaya ia boleh berfungsi sebagai lapisan yang kalis air, mengelakkan jangkitan bakteria dan beberapa fungsi yang lain

 

Apabila ia terlalu cepat membahagi , ia akan menjadikan kulit lebih tebal dan sel yang terhasil tidak normal. Hasilnya, kulit yang terhasil adalah kulit tebal, berkuping, pecah dan akan lebih mendedahkan lagi seseorang kepada jangkitan kuman pada bahagian kulit.

 

Selain itu psoriosis  juga berpunca daripada faktor persekitaran, genetik, dan faktor imun

 

Faktor Persekitaran

 

 • Suhu yang rendah
 • Luka pada kulit
 • Jangkitan Kuman
 • Alkohol
 • Tekanan
 • Beberapa jenis ubat

 

Dalam satu kajian, jangkitan kuman pada gusi boleh menyebabkan serangan psoriosis pada seorang pesakit menjadi teruk. Apabila jangkitan kuman pada gusi dirawat , serangan psoriosis pun berkurang.

Faktor Genetik

 

Pesakit yang ada masalah ni mempunyai kaitan dengan keturunan. Apabila seseorang itu mempunyai saudara ataupun adik beradik yang mempunyai masalah ini, dia juga mempunyai risiko yang tinggi untuk menghadapi masalah yang sama

Punca yang selalu mencetuskan serangan psoriosis di kalangan mereka adalah jangkitan pada saluran pernafasan bahagian atas dimana mereka mempunyai simptom batuk dan selsema yang biasa. Selepas daripada itu , barulah serangan penyakit ini berlaku.

Obesiti juga dikaitkan dengan genetik dan masalah lain seperti psoriasis . Selalunya bagi pesakit ini , serangan akan menjadi lebih teruk ketika ana berat badan bertambah. Jika berat badan menurun,serangan psoriasis pun berkurangan .

 

Faktor imun

 

Kajian menunukkan bahawa psoriasis adalah satu jenis penyakit ‘ autoimmune;. Di dalam penyaklit autoi,,une, sel imun badan menjadi keliru dan cuba untuk menghapuskan sel badannya sendiri.

Sebab itu kita dapat melihat bahawa terkumpulnya sel darah purih pada bahagian kulit kerana ia cuba menyerang sel kulit itu sendiri.

 

 Cara Merawat Psoriasis

 

Lebih 300,00 orang dipercayai menghidapi penyakit kulit psoriasis vulgaris yang menyebabkan kulit mereka bersisik di bahagian siku, lutut selain berkeruping dan mengalami kegatalan .

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr S Subramaniam berkata , penyakit tersebut tidak dapat disembuhkan, namun boleh dikawal dan dikurangkan kesannya.

 

Kementerian telah menyediakan garis panduan kepada pengamal perubatan agar dapat memberikan rawatan kepada pesakit ini berdasarkan bukti-bukti garis panduan yang diterima pakai pengamal perubatan dunia.

 

 

Rawatan Alternatif Lain

 

Selain daripada rawatan hospital, anda juga boleh ikhtiar dengan mengamalkan supplemen. Antara supplemen yang membantu adalah vivix shaklee

 

 

Vivix Shaklee

 

 

 

Mengapa Vivix?

 

Dalam kajian makmal, ramuan vivix telah menunjukkan ia memberi impak kepada 4 mekanisma utama penuaan pada tahap selular:
 • Melindungi dan membaiki sellular DNA
 • Melindungi impak positif kepada pengawalan genetik
 • Menggalakkan biognesis ( pembentukan baru) mitochondria
 • Melambatkan pembentukan protin AGE (Advanced Glycation End Products)

 

Di samping itu, vivix juga turut membantu memelihara :

 

 • Kesihatan jantung
 • kesihatan otak
 • Kesihatan sistem imun
 • Kesihatan sendi
 • Perlindungan antioksidan
 • Peningkatan tenaga pada tahap selullar
 • Kesihatan yang berpanjangan

 

 

Berminat Untuk Dapatkan Vivix Shaklee?

 

Jika anda berminat untuk membeli vivix shaklee ni anda boleh membuat pembelian dengan cara membeli sendiri di web shaklee menggunakan debit dan kredit kad, jika ini merupakan kali pertama anda membuat pembelian online menggunakan debit kad. Anda dikehendaki call bank untuk membenarkan anda membuat pembelian online menggunakan debit kad.

Klik gambar ni untuk membuat pembelian vivix terus di web shaklee

 

Jika anda rasa rumit untuk membuat pembelian sendiri, anda boleh terus hubungi fira. Fira akan bantu buatkan pembelian dan vivix shaklee akan terus di poskan ke alamat anda.

 

Klik sini untuk whatsapp fira >> Pengedar vivix Sungai Petani & Seluruh Malaysia.

 

Insyaallah, fira akan reply whatsapp anda secepat yang mungkin. Jika anda lebih selesa untuk cakap terus dengan fira. Anda boleh terus hubungi fira ditalian 0175039907

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge