Slip Disc

Punca Punca Terjadinya Slipped Disc

Mengikut statistik , masalah sakit belakang amat kerap berlaku . Hampir 70 peratus manusia dewasa akan mengalami sakit belakang pada satu-satu masa kehidupan mereka. Lebih 50 peratus daripada jumlah ini akan sembuh dalam masa seminggu selepas mendapatkan rawatan dan 90 peratus lagi sembuh antara 1 hingga 3 bulan selepas menjalani rawatan. Hanya sebahagian sahaja yang mengalami slipped disk.

 

 

 

 

Slipped disc ni sebenarnya merujuk kepada bahagian disc atau kusyen pelapik tulang belakang yang beralih tempat,membojol ke belakang lantas menekan bahagian saraf tunjang (spinal cord)  atau saraf akar  ( nerve root) tulang belakang pesakit. Bagi pengamal perubatan , kami menyebutnya sebagai Prolapsed Intervertebral Disc ( PID) atau Herniated Nuclus Pulposus ( HNP)

 

Disc tulang belakang kita terdiri daripada 2 bahagian utama iaitu Annulus fibrosus dan Nucleus pulposus. Ia berfungsi sebagai pelapik antara ruas tulang belakang dan bertindak sebagai penyerap tekanan serta membenarkan pergerakan berlaku antara tulang belakang kita.

 

Masalah slipped disc ini berlaku apabila struktur Annulus fibrosus terkoyak dan ini membolehkan Nucleus Pulposus menerobos keluar dan menekan stuktur saraf.

 

 

Punca Punca Terjadinya Slipped Disc

 

Antara punca-punca yang boleh dikenalpasti yang menyebabkan masalah ini berlaku adalah :

 

1) Trauma 

Contohnya: Pesakit jatuh terduduk , mengalami masalah kemalangan jalan raya dan sebagainya

2)Pesakit mengangkat bebanan yang buruk 

Contohnya: kerana perkerjaan atau mendukung anak dalam tempoh yang lama

 

3) Tidak menjaga postur belakang semasa duduk atau mengangkat barang. Posisi membongkok akan menyebabkan disk menekan saraf di belakang

 

4)Duduk terlalu lama

Contohnya: pemandu lori dan bas yang duduk berjam-jam lamanya kerana memandu

 

5)Sukan mengangkat berat 

ia juga menjelaskan kenapa slipped disk ini berlaku secara maoritinya dikalangan pemuda dalam usia 20-30an terutamanya mereka yang berkerja sebagai buruh kasar dan selalu mengangkat bebanan.

Malahan mengikut kajian, individu yang obes dan merokok juga lebih mudah bagi mendapat masalah  ini.

 

 

Kaedah Rawatan Slipped Disc

 

Untuk masalah slipped disc ni kaedah rawatan biasanya melibatkan :

 

  • Pengambilan ubat
  • Terapi
  • Pembedahan sekiranya masalah slipped disc menjadi semakin teruk

 

Kaedah lain adalah dengan ikhtiar dengan pengambilan nutrisi. Seperti yang kita ketahui, faktor nutrisi adalah antara faktor yang menyumbang kepada masalah slipped disc . Jadi dengan membekalkan nutrient penting untuk kesihatan struktur tulang belakang kita kerana ia dapat membantu percepatkan proses penyembuhan secara semulajadi dan mengurangkan kesakitan dalaman.

 

Antara salah satu  suplemen yang membantu adalah vivix shaklee.

 

 

Bagaimana Vivix Shaklee Membantu Masalah Slipped Disc?

 

 

Dalam vivix ni mengandungi resveretrol yang mempunyai kuasa antioksidan yang berupaya memperbaiki sel-sel yang rosak dan memeliharanya dari kerosakan. Vivix menjaga keanjalan struktur cakera tulang belakang dan mengurangkan  risiko slipped disc . Ramuan vivix sangat bagus tau dalam membantu menyokong kesihatan sendi malahan membantu kesihatan tubuh badan secara keseluruhan tau.

 

 

 

 

Testimoni

 

 

 

 

Harga Vivix Shaklee

 

 

 

 

Seperti yang anda tahu, harga bagi sebotol vivix adalah rm475.  Tetapi, anda boleh dapatkan harga yang jauh lebih murah dari  harga asal sebotol vivix. Dengan syarat anda hendaklah beli 2 botol sekaligus. Kerana harga bagi sebotol vivix hanya jatuh sebotol rm380 .. Anda boleh share dengan rakan atau sesiapa pun untuk beli 2 botol vivix dan nikmati harga yang jauh lebih murah berbanding harga sebotol vivix.

 

Berminat Untuk Beli Vivix Shaklee?

 

 

Jika anda berminat untuk membeli vivix shaklee ni anda boleh membuat pembelian dengan cara membeli sendiri di web shaklee menggunakan debit dan kredit kad, jika ini merupakan kali pertama anda membuat pembelian online menggunakan debit kad. Anda dikehendaki call bank untuk membenarkan anda membuat pembelian online menggunakan debit kad.

Klik gambar ni untuk membuat pembelian vivix terus di web shaklee

 

Jika anda rasa rumit untuk membuat pembelian sendiri, anda boleh terus hubungi fira. Fira akan bantu buatkan pembelian dan vivix shaklee akan terus di poskan ke alamat anda.

 

 

Klik sini untuk whatsapp fira >> Pengedar vivix Sungai Petani & Seluruh Malaysia.

Insyaallah, fira akan reply whatsapp anda secepat yang mungkin. Jika anda lebih selesa untuk cakap terus dengan fira. Anda boleh terus hubungi fira ditalian 0175039907

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge