Sakit Lutut

Punca Sakit Lutut

Sakit lutut biasanya sering menimpa warga emas kan. Acap kali kita dengaq mereka yang lebih berumur mengadu sakit lutut. Ia agak mengganggu pergerakan mereka untuk solat dan bergerak. Tetapi sebenarnya ia boleh menimpa kepada sesiapa sahaja termasuk mereka golongan muda disebabkan kecederaan seperti ligamen dan tisu rawan yang koyak.

 

Sakit lutut ni sebenarnya boleh berlaku disebabkan beberapa perkara seperti trauma pada lutut, proses penuaan dan beberapa perkara lagi.

 

Tisu rawan di sendi berfungsi untuk melancarkan pergerakan sendi tersebut dan mengurangkan geseran. Kebanyakkan sakit lutut yang tidak  serius dapat sembuh dengan sendirinya tanpa melakukan apa apa rawatan perubatan.Penggunaan alat penyokong lutut (knee braces) mampu menstabilkan pergerakan lutut dan mengurangkan kesakitan. Akan tetapi terdapat beberapa jenis sakit lutut yang memerlukan pembedahan.

 

Simptom Sakit Lutut

 

 

 

 

Lokasi dan kesakitan lutut adalah bergantung kepada punca yang menyebabkan sakit lutut tersebut . Simptom dan tanda yang ada pada lutut sakit adalah:

 

 • Lebam
 • Susah untuk melakukan pergerakan lutut
 • Rasa lemah dan lutut tidak berasa stabil. Keadaan ini selalu berlaku pada lutut yang mengalami koyakan ligament ( anterior cruciate ligament tear)
 • Lutut yang berbunyi ketika berjalan ataupun ketika membengkokkan lutut . Ia selalu terjadi pada lutut yang mengalami osteoarthritis iaitu pada mereka yang sudah berumur, atlet ataupun mereka yang obesiti.

 

 

Punca Terjadinya Sakit Lutut ni

 

Punca sakit lutut ni boleh terjadi disebabkan mengalami kecederaan pada lutut, masalah mekanikal dan beberapa jenis keradangan sendi.

 

Kecederaan Lutut

 

Kecederaan lutut yang berlaku disebabkan bersukan ataupun kemalangan boleh menyebabkan kerosakan pada ligament , tendon dan bursae yang berada pada sendi tersebut . Beberapa kecederaan yang selalu berlaku pada lutut adalah :

 

 • Kecederaan ‘anterior cruciate ligamnet’ (ACL). Anterior cruciate ligamnet merupakan salah satu ligamen yang menyambungkan tulang peha kepada tulang betis . Kecederaan ACL selalu berlaku ketika sukan. Ia akan menyebabkan lutut menjadi tidak stabil.
 • Tulang patah ataupun retak. Tulang lutut termasuk tempurung lutut boleh retak ketika berlakunya kemalangan jalan raya.
 • Koyakan pada tisu meniscus. Tisu meniscus merupakan tisu rawan yang terletak dalam semdi lutut untuk melancarkan pergerakan sendi. Ia juga boleh koyak ketika sukan
 • Keradangan tendon. Tendon merupakan tisu yang bersambung daripada otot kepada tulang. Mereka yang terlibat dengan sukan larian, berbasikal dan melompat akan memberi tekanan yang lebih kepada tendon tersebut dan ini boleh menyebabkan ia keradangan dan sakit lutut.

 

Masalah Mekanikal

 

Tedapat beberapa masalah mekanikal yang boleh menyebabkan sakit lutut berlaku:

 

 • Tempurung lutut yang terkeluar daripada lokasinya
 • Sakit dibahagian tulang pinggul dan tapak kaki akan menyebabkan tekanan yang lebih tinggi dikenakan pada lutut yang berlawanan . Ini akan menyebabkan sakit dibahagian tersebut.

 

Keradangan Sendi ( Arthritis )

 

Berbagai jenis arthritis yangboleh menyebabkan sakit pada bahagian lutut . Ianya seperti:

 

 • Osteoarthritis– keradangan sendi jenis ini selalunya berlaku pada mereka yang sudah berumur. Ini kerana tisu rawan pada lutut semakin menghakis dan cecair synovial semakin berkurangan disebabkan umur yang meningkat. Apabila perkara tersebut berlaku, terdapat geseran tulang bersama-sama dengan tisu sekeliling menyebabkan kerosakan di kawasan tersebu. Ini akan menyebabkan berlakunya keradangan yang berakhir dengan kesakitan’
 • Rheumatoid arthritis
 • Gout
 • Septic arthritis – Disebabkan jangkitan kuman didalam sendi tersebut

 

Rawatan

 

Rawatan masalah bergantung kepada penyebab sakit lutut tersebut. Selalunya bagi masalah yang kronik seperti osteoarthritis , ubat tahan sakit akan diberikan. Pesakit perlu mengambil ubat tersebut jika sakit itu terlampau  kuat. Jika tidak, ia tidak perlu mengambil dengan kerap kerana ia boleh menyebabkan masalah gastrik.

 

 

Alternatif Lain Buat Masalah Sakit Lutut

 

 

Rawatan alternatif lain yang boleh anda ikhtiar selain dari ubat tahan sakit adalah dengan mengambil suplemen khas untuk masalah sakit lutut yang dialami.

 

Antara suplemen yang membantu adalah :

 

Vivix Shaklee

 

 

Fungsi Vivix Untuk Masalah Sakit Lutut

 

 

 1. Vivix mengandungi antioksidan polifenol yang mana ia membantu mempertahankan sel badan , memperbaiki dengan memberi nutrisi yang baik dan mengurangkan radang yang disebabkan oleh oste0arthritis .
 2. Resveretrol dalam vivix juga membantu mengurangkan lagio kerosakan cartilage
 3. Resveretrol sebagai antioksidan kuat membantu menghalang kerosakan akibat sel radikal bebas.Sel radikal bebas ini adalah sel yang menyebabkan sakit sendi dan lutut bertambah teruk.

 

 

Berminat Untuk Dapatkan Vivix Shaklee?

 

Jika anda berminat untuk membeli vivix shaklee ni anda boleh membuat pembelian dengan cara membeli sendiri di web shaklee menggunakan debit dan kredit kad, jika ini merupakan kali pertama anda membuat pembelian online menggunakan debit kad. Anda dikehendaki call bank untuk membenarkan anda membuat pembelian online menggunakan debit kad.

 

Klik gambar ni untuk membuat pembelian vivix terus di web shaklee

 

Jika anda rasa rumit untuk membuat pembelian sendiri, anda boleh terus hubungi fira. Fira akan bantu buatkan pembelian dan vivix shaklee akan terus di poskan ke alamat anda.

 

Klik sini untuk whatsapp fira >> Pengedar vivix Sungai Petani & Seluruh Malaysia.

 

Insyaallah, fira akan reply whatsapp anda secepat yang mungkin. Jika anda lebih selesa untuk cakap terus dengan fira. Anda boleh terus hubungi fira ditalian 0175039907

 

 

 

 

Anda Mungkin Berminat Untuk Teruskankan Bacaan 🙂

 

<3 HARGA VIVIX SHAKLEE

<3 KELEBIHAN PRODUK SHAKLEE

<3 BERMINAT NAK DAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge