TIPS - Penjagaan Muka

Tips Berhenti Merokok dan Mengurangkan Ketagihan Merokok

Tips berhenti merokok dan mengurankan ketagihan merokok buat mereka yang berazam untuk meninggalkan tabiat merokok.

 

Seperti yang kita tahu, amalan merokok bukan sahaja membahayakan perokok tetapi, memberi kesan juga kepada mereka yang menghidu asap rokok. Malah, yang menghidu lagi berisiko daripada penghisap rokok. Jadi, fira nak share beberapa tips berhenti merokok dan bagaimana mengurangkan ketagihan merokok. Sebelum tu, jom kita lihat dulu kandungan dalam sebatang rokok. Apa agaknya bahan yang digunakan untuk buat rokok ni?

 

 

 

Inilah bahan dalam sebatang rokok. Semuanya bahan- bahan merbahaya. Antaranya, bahan pencuci toilet, bahan beracun dan bahan cat pun ada. Untuk pengetahuan anda, antara bahan bahan banyak yang diatas, ada 3 bahan yang paling merbahaya. Iaitu, tar, nikotin dan karbon monoksida.

 

Namun sebenrnya, yang menyebabkan perokok menjadi ketagih nak merokok selalu ialah nikotin. Ini bermakna, perokok akan berasa gelisah jika tidak mendapat nikotin ini secara berterusan.

 

 

 

Ini yang menyebabkan perokok susah nak berhenti merokok walaupun mereka sedar akan bahaya merokok tu. Bila merokok badan terasa segar, bersemangat dan di awang-awangan . Maklumlah pengaruh bahan-bahan yang merbahaya tadi.  Hisap rokok memang bahaya. Malah, nikotin akan bertindakbalas dengan otak dan gangguan laluan neuron otak.

 

 

Tips Berhenti Merokok

 

 

 • Niat dan keazaman yang bersungguh-sungguh
 • Maklumkan niat berhenti merokok kepada keluarga dan kawan rapat
 • Ketahui punca merokok dan elakkan puncanya
 • Buat nota peringatan ditempat mudah dilihat
 • Lengahkan waktu merokok setiap hari hingga dapat kurangkan merokok
 • Berhenti berperingkat
 • Sentiasa fikirkan kebaikan berhenti merokok
 • Ambil suplemen untuk stabilkan ketagihan dan kurangkan simptom withdrawal.

 

Kesan Sampingan Berhenti Mengambil Nikotin

 

Gejala berhenti merokok secara drastik boleh memberi kesan kepada individu tersebut. Antaranya, berasa tertekan. Tetapi, ia hanyalah besifat sementara. Kemuncak gejalan berlaku dalam 48 jam selepas mereka berhenti merokok dan hilang sepenuhnya secara perlahan-lahan dalam 6 bulan.

 

2 minggu pertama semasa berhenti merokok adalah tempoh yang sangat sukar dan kritikal untuk menentukan sama ada usaha seseorang itu untuk membebaskas dirinya daripada cengkaman rokok berjaya atau sebaliknya. Gejala ini akan bermula secepat 4 jam selepas bekalan nikotin terakhir dan kesannya amat terasa dalam tempoh 3-5 hari pertama. Gejala yang membabitkan fizikal dan mental ini akan hilang perlahan-lahan selepas 2 minggu.

 

Biasanya seseorang itu mengambil masa selama 8-12 minggu sebelum dia mula berasa selesa dengan perubahan hidupnya dari perokok kepada bukan perokok.

 

Antara gejala fizikal adalah:

 

 • Tangan dan kaki berasa kebas
 • Berpeluh-peluh
 • Sakit perut
 • Mual
 • Selsema
 • Sakit tekak

 

Antara gejala mental dan emosi pula adalah ;

 • Emosi yang tak menentu
 • Sukar tidur pada waktu malam
 • Keliru
 • Gelisah
 • Rasa tertekan dan murung

 

Rawatan

 

 1. Menjalani rawatan akupuntur khusus untuk mengurangkan keinginan merokok
 2. Menggunakan tampalan nikotin pada tubuh
 3. Menggunakan teknik pen laser

 

 

Rawatan Lain

 

Selain dari rawatan  di atas, anda juga boleh ikhtiar dengan rawatan lain iaitu mengamalkan vivix shaklee.  Untuk pengetahuan anda, dalam vivix ada menganduingi polifenol .

 

 

 

Bagaimana Polifenol dalam vivix bantu hilangkan ketagihan?

 

Vivix ni adalah agen detoks yang kuat untuk keseluruhan badan. Jadi, dia bantu detoks badan kita termasuk membuang bahan-bahan toksik/ merbahaya termasuk nikotin yang ada di dalam tubuh. Secara logik, apabila badan kita bersih daripada nikotin , keinginan untuk merokok boleh berkurangan dan kita mula rasa rokok itu pahit, tawar atau masuk angin. Seperti orang yang pertama kali meghisap rokok.

 

Selain  sebagai agen detoks, vivix juga kaya dengan resveretrol . Kajian menunjukkan mereka yang mempunyai masalah ketagihan dengan bahan terlarang seperti nikotin, tahap dopamin dalam neuron otak akan meningkat. Peningkatan dopamin inilah yang menyebabkan mereka teringat ingat dan nak ke barang terlarang tadi.

 

 

 

Testimoni

 

 

Perokok tegar sejak berumur 5 tahun! Tapi, selepas amalkan tak sampai sebotol dah mula merungut rokok yang dibeli rasa tak sedap dan dah stop merokok.

 

 

 

Mula amalkan vivix untuk masalah darah tinggi. Tapi, apa yang bestnya,  bukan setakat darah tinggi dah kurang, yang paling tak disangka-sangka sekali abah dah tak  hisap rokok lagi. Alhamdulillah, sekarang dah st0p 100%

 

 

 

 

Harga Vivix Shaklee?

 

 

Jika ingin megetahui lebih lanjut harga vivix shaklee boleh klik di sini >>  Rahsia Beli Vivix sambil berjimat 

 

 

Berminat untuk dapatkan vivix shaklee?

 

 

Boleh hubungi Fira di sini >> Pengedar Shaklee Sungai Petani & Pengedar Vivix Kawasan Sungai Petani .

atau  boleh membeli sendiri dengan menggunakan debit kad/ kredit kad dengan hanya klik link gambar dibawah ni

 

 

 

 

 

 

 

 

Nur syafira Bt Mohd Naser.24 tahun merupakan puteri tunggal En Naser dan puan Aniza. Tinggal di Sungai petani dan merupakan pengedar sah shaklee Sungai Petani. Untuk sebarang pertanyaan atau pembelian produk shaklee boleh terus whatsapp 0175039907

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge